Przepis

PLACKI ZIEMNIACZANE JAWO Z HUMMUSEM, Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CHIPSAMI Z JARMUŻU

0 1117

Ten przepis na placki ziemniaczane z humusem, suszonymi pomidorami i chipsami z jarmużu możecie zrobić na dwa sposoby: własnoręcznie i od podstaw lub zdecydowanie szybciej i łatwiej, bez tarcia ziemniaków z użyciem gotowych placków Jawo.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. PLACKI ZIEMNIACZANE JAWO Z HUMUSEM

    Rozmrożone placki ziemniaczane Jawo rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 8 minut.

  2. HUMMUS

    Do misy malaksera dajemy odsączoną cieciorkę, suszone pomidory, pastę tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku, oraz zimną wodę. Całość bardzo dokładnie blendujemy na gładką pastę. Hummus przekładamy do miseczki, obficie polewamy oliwą z oliwek i posypujemy kminem rzymskim.

  3. CHIPSY Z JARMUŻU

    Umyte i osuszone gałązki jarmużu dzielimy na mniejsze części. Polewamy je olejem z suszonych pomidorów, doprawiamy solą i wędzoną papryką. Dokładnie nacieramy. Listki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół). W połowie czasu obracamy listki.

  4. SPOSÓB PODANIA

    Placki podajemy z hummusem, chipsami z jarmużu i listkami kolendry.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.