PLACKI ZIEMNIACZANE Z KOTLETAMI WOŁOWYMI NA PATYKU

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

    --FORMOWANIE KOTLETÓW:

    Patyki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą. Do dużej miski dajemy wszystkie składniki na kotlety: mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę, czosnek granulowany, pieprz cayenne, kmin rzymski, cynamon, zioła do mięsa mielonego, posiekany koperek, wodę i oliwę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie obklejamy mięsem wcześniej namoczone patyki do szaszłyków.

    --SMAŻENIE KOTLETÓW:

    Rozgrzewamy patelnię z nieprzywieralnym dnem. Smażymy krótko kotlety z każdej strony (zbyt długie smażenie spowoduje, że mięso stanie się suche).

    --PLACKI ZIEMNIACZANE:

    Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewamy 8 minut w temperaturze 180 stopni.

    --SOS:

    Do miseczki dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: śmietanę, jogurt, ketchup, czosnek granulowany, sól i czarny pieprz. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerze nakładamy placki ziemniaczane z ulubionymi dodatkami np. pomidory, ogórki. Na wierzchu układamy kotlety i podajemy z sosem.