PLACKI ZIEMNIACZANE Z KREMOWYM SZPINAKIEM I GRZYBAMI

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • GRZYBY

  • SOS SZPINAKOWY

Przygotowanie

    --GRZYBY:

    Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy z odrobiną soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy na średnim ogniu, mieszając tylko kilka razy. Grzyby są najsmaczniejsze, gdy ich kolor zaczyna zmieniać się miejscami na złoty.

    --SOS SZPINAKOWY:

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ze szczyptą soli. Podsmażamy chwilę. Dodajemy szpinak baby. Podsmażamy delikatnie mieszając, aż listki zwiędną. Jeśli zbierze się duża ilość wody, odlewamy ją. Do szpinaku dodajemy śmietanę 18%, śmietankę 30% oraz ser mascarpone. Mieszamy, aż składniki połączą się. Danie doprawiamy gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę soli. Następnie zagęszczamy sos. Odsuwamy szpinak na boki patelni, a na środek dodajemy mąkę. Bardzo energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia. Orzechy rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej za pomocą blendera). Dodajemy je do sosu i wszystko dokładnie mieszamy.

    --PLACKI ZIEMNIACZANE:

    Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Trwa to 3 minuty, przewracając na drugą stronę w połowie czasu smażenia.

    --PODANIE:

    Placki podajemy z sosem szpinakowym i podsmażonymi prawdziwkami. Danie możemy ozdobić listkami pietruszki.

    Do tego przepisu zostały użyte placki ziemniaczane Jawo: