PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM I CHORIZO

0 4361

Jeżeli lubicie placki z gulaszem, to na pewno przypadnie Wam do gustu mój najnowszy przepis. Popularny gulasz w węgierskim stylu postanowiłam zastąpić jednak czymś trochę innym. Mój wybór padł na hiszpański gulasz paprykowy z kurczakiem i chorizo. Efekt? Jest smacznie i kreatywnie, czyli tak jak lubię najbardziej!

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. KURCZAK Z CHORIZO:

    Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w 3 cm kawałki, dodajemy do kurczaka przyprawy, 1 łyżkę oleju i dokładnie mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurczaka i smażymy około 4 min. z każdej strony. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz plasterki chorizo. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 4 minuty. Na koniec wrzucamy pomidory i wlewamy śmietankę, mieszamy, nakrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 minut.

  2. PLACKI ZIEMNIACZANE:

    Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Placki układamy na talerzu, dodajemy kurczaka z chorizo i łyżkę śmietany. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.