PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM I CHORIZO
Jeżeli lubicie placki z gulaszem, to na pewno przypadnie Wam do gustu mój najnowszy przepis. Popularny gulasz w węgierskim stylu postanowiłam zastąpić jednak czymś trochę innym. Mój wybór padł na hiszpański gulasz paprykowy z kurczakiem i chorizo. Efekt? Jest smacznie i kreatywnie, czyli tak jak lubię najbardziej!
Przygotowanie
KURCZAK Z CHORIZO:
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w 3 cm kawałki, dodajemy do kurczaka przyprawy, 1 łyżkę oleju i dokładnie mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurczaka i smażymy około 4 min. z każdej strony. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz plasterki chorizo. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 4 minuty. Na koniec wrzucamy pomidory i wlewamy śmietankę, mieszamy, nakrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 minut.
PLACKI ZIEMNIACZANE:
Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.
SPOSÓB PODANIA:
Placki układamy na talerzu, dodajemy kurczaka z chorizo i łyżkę śmietany. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.