Przepis

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM

0 2470

Uwielbiam tworzyć posiłki z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Pyszne, aromatyczne grzyby to coś, czym jesień rozpieszcza mnie najbardziej. Dziś chcę zaprosić Was do przygotowania dania, które jest dla mnie ogromną jesienną przyjemnością. Mój sposób na wyśmienity obiad: placki ziemniaczane i kremowy sos kurkowy z dodatkiem natki pietruszki.

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

  • Dodatkowo:

Przygotowanie

  1. SOS KURKOWY:

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy oczyszczone kurki (większe sztuki przekrawamy na pół). Smażymy około 3 minuty. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą i czarnym pieprzem według uznania. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie do sosu dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

  2. SPLACKI ZIEMNIACZANE:

    Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron (po 1,5 minuty z każdej strony) na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.

  3. SSPOSÓB PODANIA:

    Placki podajemy z sosem kurkowym. Danie możemy udekorować listkami pietruszki.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.