PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM
Uwielbiam tworzyć posiłki z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Pyszne, aromatyczne grzyby to coś, czym jesień rozpieszcza mnie najbardziej. Dziś chcę zaprosić Was do przygotowania dania, które jest dla mnie ogromną jesienną przyjemnością. Mój sposób na wyśmienity obiad: placki ziemniaczane i kremowy sos kurkowy z dodatkiem natki pietruszki.
Dodatkowo:
Przygotowanie
SOS KURKOWY:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy oczyszczone kurki (większe sztuki przekrawamy na pół). Smażymy około 3 minuty. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą i czarnym pieprzem według uznania. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie do sosu dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
SPLACKI ZIEMNIACZANE:
Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron (po 1,5 minuty z każdej strony) na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.
SSPOSÓB PODANIA:
Placki podajemy z sosem kurkowym. Danie możemy udekorować listkami pietruszki.