PLACKI ZIEMNIACZANE ZE ŚLEDZIEM W ŚMIETANIE
Bardzo lubię śledzie w każdym wydaniu – po kaszubsku, w oleju, z cebulką. Oczywiście nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Mam dla Was najlepszy i sprawdzony przepis na śledzia w śmietanie przekazywanego w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Smak słonego śledzia i delikatnej śmietany pasują do siebie doskonale. Podany na chrupiących plackach ziemniaczanych skradnie serce każdego smakosza!
Dodatkowo:
Przygotowanie
ŚLEDZIE:
Płaty śledziowe kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ogórek kiszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Obieramy jabłko i również kroimy w drobną kostkę. Do miski dodajemy wszystkie składniki: śledzie, śmietanę, cebulę, ogórek kiszony, koperek i jabłko. Całość doprawiamy solą i pieprzem (jeśli śledzie są słone, nie dodajemy soli). Dokładnie mieszamy.
PLACKI ZIEMNIACZANE:
Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron (po 1,5 minuty z każdej strony) na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.
SPOSÓB PODANIA:
Placki podajemy ze śledziami w śmietanie. Danie dekorujemy gałązką koperku.