PLACKI ZIEMNIACZANE ZE ŚLEDZIEM W ŚMIETANIE

3 18256

Bardzo lubię śledzie w każdym wydaniu – po kaszubsku, w oleju, z cebulką. Oczywiście nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Mam dla Was najlepszy i sprawdzony przepis na śledzia w śmietanie przekazywanego w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Smak słonego śledzia i delikatnej śmietany pasują do siebie doskonale. Podany na chrupiących plackach ziemniaczanych skradnie serce każdego smakosza!

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

  • Dodatkowo:

Przygotowanie

  1. ŚLEDZIE:

    Płaty śledziowe kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ogórek kiszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Obieramy jabłko i również kroimy w drobną kostkę. Do miski dodajemy wszystkie składniki: śledzie, śmietanę, cebulę, ogórek kiszony, koperek i jabłko. Całość doprawiamy solą i pieprzem (jeśli śledzie są słone, nie dodajemy soli). Dokładnie mieszamy.

  2. PLACKI ZIEMNIACZANE:

    Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron (po 1,5 minuty z każdej strony) na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Placki podajemy ze śledziami w śmietanie. Danie dekorujemy gałązką koperku.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.