POKE BOWL Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, GNOCCHI I WARZYWAMI
Gotowi na kulinarne wakacje na Hawajach? Zapraszam Was na przepyszne danie inspirowane poke bowlem z dodatkiem pieczonego łososia i warzyw! W mojej wersji podmieniłam jednak klasyczny ryż na gnocchi, a całość oprószyłam szczypiorkiem i sezamem. Wyszło naprawdę ciekawie — to danie to idealny posiłek na nadchodzące ciepłe dni, który dostarczy Wam smakowitych doznań i wartości odżywczych.
Przygotowanie
ŁOSOŚ:
Łososia kroimy w dużą kostkę. Do miseczki wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, sok z cytryny, oliwę i olej sezamowy. Dodajemy starty na małych oczkach imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Polewamy sosem rybę i delikatnie nacieramy. Rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia i posypujemy sezamem. Pieczemy 8 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi.Energicznie mieszamy. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Gnocchi układamy w misce i posypujemy nori pociętymi w małe paseczki. Skrapiamy sokiem z limonki i 2 łyżkami sosu sojowego. Dodajemy upieczonego łososia, roszponkę, pokrojoną w kostkę paprykę, awokado i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.