Przepis

PYZY Z MIĘSEM PODANE Z BOBEM I ZIOŁOWYM SOSEM

0 5119

Pyzy z mięsem to danie, do którego zawsze chętnie wracam. Są niezwykle sycące i smakują świetnie nawet bez wielu dodatków. Zwykle jem je ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Dziś jednak postawiłam na coś innego – spróbujcie pyz z mięsem podanych z bobem oraz delikatnym sosem ziołowym.

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. SOS ZIOŁOWY:

    Do malaksera wrzucamy wszystkie zioła. Dodajemy śmietanę, musztardę, sól, czarny pieprz, sok z cytryny i oliwę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka owsianego. Ponownie miksujemy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej soli i soku z cytryny.

  2. BÓB:

    Zagotowujemy wodę w średniej wielkości garnku. Do wrzątku dodajemy sól i cukier, a następnie wrzucamy bób. Gotujemy około 8 min na średniej wielkości ogniu. Po tym czasie wyjmujemy jedno ziarno i próbujemy. Jeżeli bób jest już miękki, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą, a następnie ściągamy skórki.

  3. PYZY Z MIĘSEM:

    Pyzy z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy pyzy z mięsem i obtaczamy w cebuli, a następnie jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy bób, wszystko mieszamy i wykładamy na talerze. Danie polewamy sosem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.