Składniki
DODATKOWO:
Przygotowanie
--KREM Z KALAFIORA:
W dużym garnku podgrzewamy tłuszcz (masło i olej). Dodajemy posiekaną cebulę ze szczyptą soli i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek, obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki pietruszkę oraz seler. Chwilę smażmy, a następnie dodajemy różyczki kalafiora. Smażymy jeszcze kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy bulion i gotujemy około 25 minut (aż warzywa będą miękkie). Ściągamy zupę z ognia, dodajemy starty twardy ser oraz śmietankę i miksujemy na gładki krem.
--BOCZEK:
Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki mięsa się zarumienią. Usmażony boczek przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
--PYZY Z MIĘSEM
Pyzy przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pyzy z mięsem. Gotujemy na niedużym ogniu 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy pyzy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Pyzy podajemy z kremem kalafiorowym, posypujemy podsmażonym boczkiem, startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Do tego przepisu zostały użyte pyzy z mięsem Jawo: