PYZY Z MIĘSEM PODANE Z SOSEM ALFREDO
Przygotowanie
SOS ALFREDO:
Do małego garnka dajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy śmietankę i starty na najmniejszych oczkach ser. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i odrobiną gałki muszkatołowej. Podgrzewamy sos na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy kapary.
PYZY Z MIĘSEM JAWO:
Pyzy z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Pyzy z mięsem podajemy polane sosem i posypane szczypiorkiem.