PYZY Z MIĘSEM PODSMAŻONE Z DYNIĄ HOKKAIDO I SZPINAKIEM
Bezglutenowe danie z pyzami z mięsem w roli głównej smakuje wyśmienicie i na pewno poprawi Wam humor. Najlepiej użyć w przepisie dyni hokkaido, bo nie trzeba jej obierać. Wystarczy usunąć pestki i pokroić w kostkę. Szpinak smażcie tylko do momentu, aż zwiędnie. Nie dłużej. A potem cieszcie się kolorowym posiłkiem pełnym witamin!
Przygotowanie
PYZY Z MIĘSEM JAWO:
Pyzy z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
DYNIA:
Dynię dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wykładamy ją na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nacieramy ją olejem i odrobiną soli. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut (do momentu, aż będzie miękka). Następnie na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
PODANIE:
Na patelnię z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodajemy połówki wcześniej ugotowanych pyz z mięsem i podsmażamy około 5 minut. Do potrawy dodajemy świeży szpinak i krótko podsmażamy. Szpinak ma tylko delikatnie zwiędnąć. Od razu dorzucamy upieczoną dynię, posiekane orzechy nerkowca, doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Danie delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Całość posypujemy kiełkami.