PYZY Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM
Przygotowanie
SOS:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w mniejsze kawałki i podsmażamy kilka minut. Następnie wrzucamy krojone pomidory w puszce i podsmażamy całość 2-3 minuty. Dodajemy umyte listki szpinaku, ser mascarpone i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy tylko do momentu, aż listki zaczną więdnąć. Ściągamy sos z ognia.
PYZY Z MIĘSEM JAWO:
Pyzy z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Pyzy z mięsem podajemy razem z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.