PYZY Z MIĘSEM W SOSIE TERIYAKI Z PIKANTNĄ KAPUSTĄ PAK CHOI
Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych (i moim zdaniem najsmaczniejszych) sosów używanych w kuchni azjatyckiej. Ma charakterystyczny słodko-słony smak, który nadaje głębi wielu potrawom i naprawdę łatwo przygotować go w domowych warunkach! Tradycyjnie podaje się go jako dodatek do najróżniejszych mięs i ryb. Możliwości jest wiele, a jeżeli jesteśmy otwarci na nowe smaki, to śmiało możemy użyć go do mniej oczywistych dań – u mnie królują obecnie pyzy z mięsem podane w sosie teriyaki oraz z kapustą pak choi w pikantnej marynacie. Pycha!
Przygotowanie
SOS TERIYAKI:
Do rondelka wlewamy sos sojowy, dodajemy miód, przeciśnięte przez praskę: imbir (ok. 3 cm) oraz 2 ząbki czosnku, ocet ryżowy, 1 łyżkę oleju sezamowego, sok z ½ limonki i wodę. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos się zredukuje, zagęszczamy go mąką kukurydzianą - dosypujemy ją do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
KAPUSTA PAK CHOI:
W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju sezamowego i podsmażamy drobno posiekany imbir (ok. 1-2 cm), 1 ząbek czosnku i papryczkę chili. Kapustę dzielimy na pojedyncze liście, myjemy i osuszamy. Większe liście przekrawamy na pół. Wrzucamy na patelnię i smażmy krótko, co jakiś czas mieszając. Ważne by kapusta pozostała chrupiąca.
PYZY ZIEMNIACZANE:
Pyzy ziemniaczane z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Przekładamy do rondelka z sosem i dokładnie w nim obtaczamy.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerze wykładamy kapustę pak choi oraz pyzy z sosem teriyaki. Pyzy posypujemy sezamem. Danie skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy listkami kolendry.