Składniki
Przygotowanie
--SOS TERIYAKI:
Do rondelka wlewamy sos sojowy, dodajemy miód, przeciśnięte przez praskę: imbir (ok. 3 cm) oraz 2 ząbki czosnku, ocet ryżowy, 1 łyżkę oleju sezamowego, sok z ½ limonki i wodę. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos się zredukuje, zagęszczamy go mąką kukurydzianą - dosypujemy ją do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
--KAPUSTA PAK CHOI:
W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju sezamowego i podsmażamy drobno posiekany imbir (ok. 1-2 cm), 1 ząbek czosnku i papryczkę chili. Kapustę dzielimy na pojedyncze liście, myjemy i osuszamy. Większe liście przekrawamy na pół. Wrzucamy na patelnię i smażmy krótko, co jakiś czas mieszając. Ważne by kapusta pozostała chrupiąca.
--PYZY ZIEMNIACZANE:
Pyzy ziemniaczane z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Przekładamy do rondelka z sosem i dokładnie w nim obtaczamy.
--SPOSÓB PODANIA:
Na talerze wykładamy kapustę pak choi oraz pyzy z sosem teriyaki. Pyzy posypujemy sezamem. Danie skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy listkami kolendry.