Przepis

PYZY ZIEMNIACZANE W ZIOŁOWYM PESTO Z PIECZONYM PSTRĄGIEM

0 6046

Pstrąg tęczowy pieczony w folii to doskonały pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Podany z pyzami ziemniaczanymi otulonymi pysznym zielonym pesto będzie smakowitym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich potraw.

  • Gotowanie


    50 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2

Składniki

  • DO PODANIA:

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE RYBY:

    Pstrągi myjemy i dokładnie osuszamy. Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniemy każdą z ryb. Na foli układamy kawałek masła i ząbek czosnku przecięty na pół. Na maśle kładziemy pstrąga, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawą. Do środka ryby wkładamy ½ plasterka cytryny, kolejny ząbek czosnku przecięty na pół oraz gałązkę rozmarynu. Na rybie kładziemy kawałek masła i zawijamy folię pozostawiając otwór do swobodnego ujścia pary. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra-dół), pieczemy pstrągi 35 minut. Na ostatnie 5 minut można odwinąć ryby z folii, by przyrumieniła się skóra.

  2. PRZYGOTOWANIE PYZ ZIEMNIACZANYCH JAWO:

    Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  3. PRZYGOTOWYWANIE PESTO:

    Do naczynia miksującego wlewamy oliwę, dodajemy koperek, listki bazylii, oregano, parmezan, orzechy nerkowca i doprawiamy solą. Miksujemy wszystkie składniki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Powstałe pesto dodajemy do ugotowanych pyz i dokładnie mieszamy.

  4. PODANIE:

    Rybę podajemy z pyzami z pesto oraz listkami sałaty, posiekanym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.