Składniki
DO PODANIA:
Przygotowanie
--PRZYGOTOWANIE RYBY:
Pstrągi myjemy i dokładnie osuszamy. Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniemy każdą z ryb. Na foli układamy kawałek masła i ząbek czosnku przecięty na pół. Na maśle kładziemy pstrąga, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawą. Do środka ryby wkładamy ½ plasterka cytryny, kolejny ząbek czosnku przecięty na pół oraz gałązkę rozmarynu. Na rybie kładziemy kawałek masła i zawijamy folię pozostawiając otwór do swobodnego ujścia pary. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra-dół), pieczemy pstrągi 35 minut. Na ostatnie 5 minut można odwinąć ryby z folii, by przyrumieniła się skóra.
--PRZYGOTOWANIE PYZ ZIEMNIACZANYCH JAWO:
Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
--PRZYGOTOWYWANIE PESTO:
Do naczynia miksującego wlewamy oliwę, dodajemy koperek, listki bazylii, oregano, parmezan, orzechy nerkowca i doprawiamy solą. Miksujemy wszystkie składniki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Powstałe pesto dodajemy do ugotowanych pyz i dokładnie mieszamy.
--PODANIE:
Rybę podajemy z pyzami z pesto oraz listkami sałaty, posiekanym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.