PYZY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM PODANE ZE SMAŻONĄ FASOLĄ Z TYMIANKIEM
Przygotowanie
FASOLA:
Do głębokiego naczynia nalewamy wodę i rozpuszczamy w niej 3 łyżki soli. Dodajemy listki laurowe i fasolę. Namaczamy przez całą noc, a następnie odcedzamy. Do garnka nalewamy świeżą wodę, dodajemy 1 łyżkę soli, listki laurowe i fasolę. Gotujemy około 50-60 minut, aż fasola będzie miękka. Ponownie odcedzamy.
PYZY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM:
Pyzy ziemniaczane z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.
SMAŻONA FASOLA Z TYMIANKIEM:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę ze szczyptą soli. Dodajemy ugotowaną fasolę i podsmażamy, aż delikatnie się zrumieni. Następnie dodajemy świeży i suszony tymianek oraz kapary. Wszystko razem podsmażamy.
SPOSÓB PODANIA:
Na patelni układamy ugotowane pyzy i wszystko razem mieszamy.