Przepis

PYZY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM PODANE ZE SMAŻONĄ FASOLĄ Z TYMIANKIEM

1 2453

Proste i treściwe danie doskonałe na zimowe dni. Delikatny smak fasoli postanowiłam przełamać aromatycznym tymiankiem i kwaskowymi kaparami. Jeżeli nie jecie mięsa, smażona fasola z tymiankiem i kaparami sprawdzi się również jako dodatek do klusek śląskich lub kopytek!

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

  1. FASOLA:

    Do głębokiego naczynia nalewamy wodę i rozpuszczamy w niej 3 łyżki soli. Dodajemy listki laurowe i fasolę. Namaczamy przez całą noc, a następnie odcedzamy. Do garnka nalewamy świeżą wodę, dodajemy 1 łyżkę soli, listki laurowe i fasolę. Gotujemy około 50-60 minut, aż fasola będzie miękka. Ponownie odcedzamy.

  2. PYZY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM:

    Pyzy ziemniaczane z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. SMAŻONA FASOLA Z TYMIANKIEM:

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę ze szczyptą soli. Dodajemy ugotowaną fasolę i podsmażamy, aż delikatnie się zrumieni. Następnie dodajemy świeży i suszony tymianek oraz kapary. Wszystko razem podsmażamy.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Na patelni układamy ugotowane pyzy i wszystko razem mieszamy.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.