Przepis

PYZY ZIEMNIACZANE Z PIECZONYMI POMIDORAMI I JOGURTEM

0 570

Podsmażone na złoto pyzy ziemniaczane z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i sosem na bazie jogurtu greckiego oraz czosnku to bezglutenowa propozycja, która świetnie sprawdzi się jako przekąska „na jeden kęs” podczas letnich spotkań z przyjaciółmi.

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4-5

Składniki

Przygotowanie

  1. PIECZONE POMIDORY:

    Do miski wrzucamy umyte i osuszone pomidorki. Polewamy je oliwą i dodajemy przyprawy: kmin rzymski, oregano i sól. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinie i gałązki tymianku. Wszystko dokładnie nacieramy i wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół). Następnie przełączamy na grill i podpiekamy około 4 minuty (musimy kontrolować ten etap pieczenia, by nie spalić pomidorów).

  2. SOS JOGURTOWY

    Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i upieczone ząbki czosnku (bez łupinki), dokładnie całość rozcieramy. Na głęboki talerz wykładamy jogurt, polewamy oliwą z roztartym czosnkiem, a na wierzch wykładamy pomidorki razem z sokiem, który powstał w trakcie pieczenia. Wszystko posypujemy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.

  3. PYZY ZIEMNIACZANE

    Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut. Po tym czasie przekrawamy pyzy na połówki i podsmażamy na patelni na złoty kolor.

  4. PODANIE:

    Podajemy osobno podsmażone pyzy ziemniaczane i jogurt z pomidorkami. Pyzy maczamy w jogurcie i od razu zjadamy.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.