Składniki
Przygotowanie
--STEKI Z KALAFIORA:
Kalafiora myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Do miseczki wlewamy olej i sos sojowy. Dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy gałązki lubczyku, na nich plastry kalafiora i nacieramy je marynatą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) około 30 minut.
--PYZY ZIEMNIACZANE:
Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Każdą z pyz kroimy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę z odrobiną soli. Dodajemy pyzy ziemniaczane, a następnie połówki pomidorków koktajlowych. Smażymy wszytko kilka minut. Na koniec dodajemy listki bazylii.
--PODANIE:
Plastry kalafiora podajemy z podsmażonymi pyzami i świeżymi listkami bazylii.