Przepis

RAMEN PODANY Z USZKAMI Z MIĘSEM

2 10074

Japońska zupa z uszkami, przygotowana od podstaw na wywarze z kaczki, z dodatkiem sosu sojowego i sosu rybnego. Rodzajów ramenu jest bardzo wiele, w tej wersji głównym dodatkiem poza uszkami są wolno gotowane kacze udka i jajko.

  • Gotowanie


    7 godz
  • Poziom


    Trudny
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. WYWAR:

    Do dużego garnka wkładamy porcje rosołową i 2 udka z kaczki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, czosnek z łupiny, natomiast imbir obieramy ze skóry i kroimy na grube plastry. Wszystko razem z marchewką, selerem, pietruszką i porem dodajemy do garnka z mięsem i zalewamy wodą (około 2 litry tak, by mięso było przykryte wodą). Gotujemy na średni ogniu przez około 6 godzin. Zbieramy szumowiny. Ugotowaną zupę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy do lodówki. Dzięki temu, że zupę mocno schłodzimy będziemy mogli zebrać nadmiar tłuszczu.

  2. RAMEN:

    Z zupy zbieramy nadmiar tłuszczu wyciągamy wszystkie warzywa i mięso. Marchewkę i udka zostawiamy do podania. Wywar podgrzewamy, by znów doprowadzić go do płynnej konsystencji i przelewamy dwukrotnie przez sitko. Do wywaru dolewamy sos sojowy, rybny i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy wywar solą, pieprzem lub sosem chili.

  3. USZKA Z MIĘSEM:

    Uszka z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka z mięsem i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Do miseczek nalewamy wywar, dodajemy uszka z mięsem Jawo i wszystkie ulubione dodatki np.: świeże listki kolendry, posiekany szczypiorek, glony nori pocięte na mniejsze kawałki, grubo siekane orzechy nerkowca, kawałki kapusty, mięso z gotowanego udka kaczki, groszek cukrowy, ugotowane na pół twardo jajko. Wszystko posypujemy czarnym i białym sezamem oraz płatkami chili.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.