RAMEN PODANY Z USZKAMI Z MIĘSEM
Przygotowanie
WYWAR:
Do dużego garnka wkładamy porcje rosołową i 2 udka z kaczki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, czosnek z łupiny, natomiast imbir obieramy ze skóry i kroimy na grube plastry. Wszystko razem z marchewką, selerem, pietruszką i porem dodajemy do garnka z mięsem i zalewamy wodą (około 2 litry tak, by mięso było przykryte wodą). Gotujemy na średni ogniu przez około 6 godzin. Zbieramy szumowiny. Ugotowaną zupę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy do lodówki. Dzięki temu, że zupę mocno schłodzimy będziemy mogli zebrać nadmiar tłuszczu.
RAMEN:
Z zupy zbieramy nadmiar tłuszczu wyciągamy wszystkie warzywa i mięso. Marchewkę i udka zostawiamy do podania. Wywar podgrzewamy, by znów doprowadzić go do płynnej konsystencji i przelewamy dwukrotnie przez sitko. Do wywaru dolewamy sos sojowy, rybny i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy wywar solą, pieprzem lub sosem chili.
USZKA Z MIĘSEM:
Uszka z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka z mięsem i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Do miseczek nalewamy wywar, dodajemy uszka z mięsem Jawo i wszystkie ulubione dodatki np.: świeże listki kolendry, posiekany szczypiorek, glony nori pocięte na mniejsze kawałki, grubo siekane orzechy nerkowca, kawałki kapusty, mięso z gotowanego udka kaczki, groszek cukrowy, ugotowane na pół twardo jajko. Wszystko posypujemy czarnym i białym sezamem oraz płatkami chili.