ROLADKI Z KURCZAKA PODANE Z KOPYTKAMI
DODATKOWO DO ZROBIENIA SOSU:
Przygotowanie
ROLADKI:
Oczyszczone mięso dzielimy na grube plastry (każdą pierś kroimy wzdłuż na 2-3 plastry). Rozbijamy mięso na jeszcze cieńsze kawałki i każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką przypraw do drobiu. Na przyprawione plastry mięsa kładziemy boczek, cukinię pokrojoną w słupki oraz posiekane suszone pomidory. Zwijamy roladkę, na każdej z nich kładziemy gałązkę rozmarynku i przewiązujemy na środku sznurkiem kuchennym.
SMAŻENIE:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoto roladki z każdej strony. Do podsmażonych roladek dolewamy na dno patelni wodę, przykrywamy i dusimy około 10 minut na niedużym ogniu. Roladki przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy śmietankę i ser mascarpone. Mieszamy bardzo dokładnie w osobnej miseczce kilka łyżek sosu z łyżeczką mąki. Rozrobioną mąkę dolewamy do reszty sosu i zagotowujemy.
KOPYTKA:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy kopytka i podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.
PODANIE:
Kopytka podajemy z roladkami i odrobiną sosu.
W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo: