Przepis

ROLADKI Z KURCZAKA PODANE Z KOPYTKAMI

1 14506

Piersi z kurczaka w formie aromatycznych roladek z boczkiem, cukinią, suszonymi pomidorami i rozmarynem, podane z podsmażonymi na maśle kopytkami. To prawdziwy comfort food, do którego mamy wielki sentyment i chcielibyśmy, żebyście również spróbowali tego smaku.

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • DODATKOWO DO ZROBIENIA SOSU:

Przygotowanie

  1. ROLADKI:

    Oczyszczone mięso dzielimy na grube plastry (każdą pierś kroimy wzdłuż na 2-3 plastry). Rozbijamy mięso na jeszcze cieńsze kawałki i każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką przypraw do drobiu. Na przyprawione plastry mięsa kładziemy boczek, cukinię pokrojoną w słupki oraz posiekane suszone pomidory. Zwijamy roladkę, na każdej z nich kładziemy gałązkę rozmarynku i przewiązujemy na środku sznurkiem kuchennym.

  2. SMAŻENIE:

    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoto roladki z każdej strony. Do podsmażonych roladek dolewamy na dno patelni wodę, przykrywamy i dusimy około 10 minut na niedużym ogniu. Roladki przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy śmietankę i ser mascarpone. Mieszamy bardzo dokładnie w osobnej miseczce kilka łyżek sosu z łyżeczką mąki. Rozrobioną mąkę dolewamy do reszty sosu i zagotowujemy.

  3. KOPYTKA:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy kopytka i podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.

  4. PODANIE:

    Kopytka podajemy z roladkami i odrobiną sosu.

  5. W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.