ROSÓŁ NA KACZCE Z ORIENTALNYMI PRZYPRAWAMI Z USZKAMI Z MIĘSEM
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ROSOŁU:
Do dużego garnka dajemy wszystkie przyprawy (gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu, strączki kardamonu, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę) podgrzewamy około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy łyżkę oleju kokosowego, plaster imbiru, papryczkę chili, cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy wodę i wkładamy oczyszczone udka kaczki. Gotujemy pod częściowym przykryciem na małym ogniu 3 godziny (rosół powinien gotować się bardzo delikatnie). W razie potrzeby zbieramy szumowiny. Dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze części włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler, por) natkę pietruszki (w całości), kostkę rosołową oraz troszkę soli himalajskiej do smaku. Gotujemy kolejne 40 minut na niedużym ogniu. Z rosołu wyciągamy udka i włoszczyznę. Wywar przelewamy dwukrotnie przez gęste sitko by odcedzić przyprawy.
PRZYGOTOWANIE USZEK Z MIĘSEM JAWO:
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy zamrożone uszka z mięsem Jawo i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Uszka wyławiamy łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Do głębokich talerzy nakładamy według uznania uszka z mięsem, zalewamy rosołem, dodajemy pokrojoną w paski włoszczyznę, posypujemy sezamem białym i czarnym i dużą ilością posiekanej natki pietruszki, kolendry oraz szczypiorku.
WSKAZÓWKI:
* Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i pikantna, dlatego jeśli lubimy nieco łagodniejsze smaki należy dodać mniej papryczki chili lub pominąć ten składnik.
* Rosół ten to idealny posiłek na jesienno-zimowy czas, również jako domowy sposób na przeziębienie.
* Przygotowanie może wydawać się bardzo długie, jednak nie zrażajmy się czasem przygotowania rosołu, bo większość czasu to powolne gotowanie, które odbywa się bez naszego udziału.