SAŁATKA PYZOWA Z POMIDORAMI I SEREM FETA
Prosta jak drut bezglutenowa sałatka, którą możesz zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy albo do szkoły. Wystarczy, że sięgniesz po swoją ulubioną sałatę, dodasz pomidory, cebulę i ser feta – lub jeśli wolisz mozzarellę – dorzucisz pokrojone pyzy ziemniaczane, polejesz oliwą, doprawisz, posypiesz ulubionymi kiełkami i voilà! Zdrowa przekąska gotowa!
Przygotowanie
PYZY ZIEMNIACZANE JAWO:
Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Skrapiamy ostrze noża wodą i kroimy pyzy w paski.
SAŁATKA:
Umytą sałatę układamy na półmiskach, dodajemy pokrojone pomidory, ser feta, posiekaną cebulę oraz paseczki pyz. Danie skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy ziołami włoskimi, pieprzem i solą. Na koniec posypujemy całość kiełkami.