SAŁATKA Z GNOCCHI
Przygotowanie
BATAT:
Batata obieramy, kroimy w duża kostkę, a następnie nacieramy olejem i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni (góra-dół) 35 minut (po upływie 25 min przewracamy ziemniaki na drugą stronę). Upieczone ziemniaki odkładamy do lekkiego przestygnięcia.
GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerzu układamy umyte liście sałaty rzymskiej i rukolę. Dodajemy gnocchi, upieczone kawałki batata i wędzonego łososia. Całość posypujemy pestkami granata, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy listkami kolendry.