SAŁATKA Z GNOCCHI, ARBUZEM I FETĄ
Orzeźwiająca sałatka z gnocchi, arbuzem i fetą to jeden z naszych ulubionych letnich smaków. Zawsze pierwsza znika ze stołu podczas imprez w ogrodzie i zawsze znajdzie się ktoś, kto z zaskoczeniem zapyta „ale jak to, arbuz i słony ser?!”. Tymczasem połączenie arbuza oraz fety jest bardzo popularne w Bułgarii oraz Grecji – ojczyznach arbuzów. Spróbujcie sami, a przekonacie się jakie to pyszne!
Przygotowanie
GNOCCHI ZIEMNIACZANE JAWO:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi, energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekane listki mięty i ugotowane gnocchi. Podsmażamy chwilę i ściągamy z ognia.
SAŁATKA:
Na duży talerz wykładamy umytą i osuszoną rukolę, przestudzone gnocchi, arbuza pokrojonego w kostkę, cebulę pokrojoną w pióra, kawałki fety i oliwki. Do osobnej miseczki wlewamy oliwę, miód, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę dressingiem.
Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo:
Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.