SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I KOPYTKAMI W PESTO
KURCZAK:
SAŁATKA:
Przygotowanie
KURCZAK:
Piersi z kurczaka przekrawamy na połówki. Dokładnie nacieramy je ziołami, olejem i octem balsamicznym. Pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce (lub najlepiej na całą noc). Następnie grillujemy kurczaka z obu stron na patelni grillowej (lub na grillu). Mięso odstawiamy na około 10 minut i kroimy na grube plastry.
KOPYTKA:
Kopytka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową. Od razu przekładamy kopytka na patelnię i podsmażamy z pesto.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerzu układamy porwane listki sałaty, na nich pokrojonego kurczaka, kopytka, kawałki pomidorów, ćwiartki truskawek, cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka. Dodajemy orzechy włoskie i listki bazylii. Danie możemy skropić oliwą z oliwek.