SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I KOPYTKAMI W PESTO

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

  • KURCZAK:

  • SAŁATKA:

Przygotowanie

    --KURCZAK:

    Piersi z kurczaka przekrawamy na połówki. Dokładnie nacieramy je ziołami, olejem i octem balsamicznym. Pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce (lub najlepiej na całą noc). Następnie grillujemy kurczaka z obu stron na patelni grillowej (lub na grillu). Mięso odstawiamy na około 10 minut i kroimy na grube plastry.

    --KOPYTKA:

    Kopytka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową. Od razu przekładamy kopytka na patelnię i podsmażamy z pesto.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerzu układamy porwane listki sałaty, na nich pokrojonego kurczaka, kopytka, kawałki pomidorów, ćwiartki truskawek, cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka. Dodajemy orzechy włoskie i listki bazylii. Danie możemy skropić oliwą z oliwek.