SAŁATKA Z KOPYTKAMI I KURKAMI

0 2488

Idealny przepis na ostatnie letnie spotkania z przyjaciółmi na dworze lub na lunch do pracy. Pyszna sałatka z kopytkami i szpinakiem z dodatkiem kurek z patelni, jeżyn, orzechów oraz plasterków parmezanu. Kurki razem z szalotką warto poddusić na maśle lub oliwie, jeżyny natomiast możecie zastąpić malinami, jeśli właśnie je macie akurat pod ręką. 🙂

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

  • DRESING

Przygotowanie

  1. KURKI:

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki, solimy i podsmażamy jeszcze chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia.

  2. DRESING:

    Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny. Dodajemy miód, sól, pieprz czarny, oregano i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  4. PODANIE:

    Na talerze wykładamy umyty szpinak, dodajemy kopytka, kurki, jeżyny i orzechy. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cienkie plasterki sera i również dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy dresingiem.

  5. W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.