SAŁATKA Z KOPYTKAMI I KURKAMI
Idealny przepis na ostatnie letnie spotkania z przyjaciółmi na dworze lub na lunch do pracy. Pyszna sałatka z kopytkami i szpinakiem z dodatkiem kurek z patelni, jeżyn, orzechów oraz plasterków parmezanu. Kurki razem z szalotką warto poddusić na maśle lub oliwie, jeżyny natomiast możecie zastąpić malinami, jeśli właśnie je macie akurat pod ręką. 🙂
DRESING
Przygotowanie
KURKI:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki, solimy i podsmażamy jeszcze chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia.
DRESING:
Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny. Dodajemy miód, sól, pieprz czarny, oregano i wszystko dokładnie mieszamy.
KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Na talerze wykładamy umyty szpinak, dodajemy kopytka, kurki, jeżyny i orzechy. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cienkie plasterki sera i również dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy dresingiem.
W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo:
Może Ci się też spodobać...
Ocena
Nie sądziłam że kopytka można podać w innym wykonaniu niż z sosem ! Sałatka Boska , zrobiłam więcej do pracy i dziewczyny z mojego działu się zajadały, przepis podałam dalej 🙂 Polecam !