Składniki
DRESING
Przygotowanie
--KURKI:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki, solimy i podsmażamy jeszcze chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia.
--DRESING:
Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny. Dodajemy miód, sól, pieprz czarny, oregano i wszystko dokładnie mieszamy.
--KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
--PODANIE:
Na talerze wykładamy umyty szpinak, dodajemy kopytka, kurki, jeżyny i orzechy. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cienkie plasterki sera i również dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy dresingiem.
W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo: