SAŁATKA Z KOPYTKAMI I KURKAMI

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

  • DRESING

Przygotowanie

    --KURKI:

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki, solimy i podsmażamy jeszcze chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia.

    --DRESING:

    Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny. Dodajemy miód, sól, pieprz czarny, oregano i wszystko dokładnie mieszamy.

    --KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

    --PODANIE:

    Na talerze wykładamy umyty szpinak, dodajemy kopytka, kurki, jeżyny i orzechy. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cienkie plasterki sera i również dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy dresingiem.

    W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo: