SAŁATKA Z PYZAMI ZIEMNIACZANYMI I ŚLEDZIEM
Sałatka ziemniaczana ze śledziem to królowa świątecznych stołów i bożonarodzeniowych imprez firmowych. Jej podstawą są dobre śledzie, najlepiej z beczki – tłuste i mięsiste. Pamiętajcie, że jeśli używacie solonych śledzi, musicie je wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku przez około 2 godziny. A potem wystarczy połączyć z resztą składników, jeśli macie czas, odstawić do przegryzienia smaków. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przygotowanie
PYZY ZIEMNIACZANE:
Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy, gotujemy 7 minut na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową, odstawiamy do wystygnięcia.
SAŁATKA:
Ugotowane, wystudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy fasolę i pokrojone w dużą kostkę śledzie. Zimne pyzy kroimy na 8 części. Szalotkę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki doprawiamy suszonym cząbrem, czarnym pieprzem i musztardą francuską. Dolewamy oliwę i delikatnie mieszamy.