SAŁATKA ZE SŁOIKA Z PYZAMI ZIEMNIACZANYMI
Przygotowanie
PYZY ZIEMNIACZANE JAWO:
Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Przekrawamy pyzy na połówki.
SAŁATKA:
Na dno słoika wlewamy około 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dosypujemy szczyptę soli, pieprz, oregano i czosnek. Dodajemy połówki pyz ziemniaczanych Jawo, na to warstwowo listki sałaty, pomidory, kiełki, pokrojoną mozzarellę, czarne oliwki, kukurydzę i znów kiełki. Zamykamy słoik i gotowe!