Składniki
Przygotowanie
--MARYNOWANIE SCHABU:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miseczki dajemy olej, przyprawy i musztardę. Dokładnie mieszamy. Szpiczastym nożem nakłuwamy mięso i wkładamy w każdy otwór pokrojony na plasterki czosnek. Nacieramy dokładnie mięso mieszanką przypraw. Przekładamy do szczelnego naczynia i pozostawiamy na noc w lodówce (a najlepiej na 24 godziny).
--PIECZENIE SCHABU:
Mięso przekładamy do torebki do pieczenia. Zamykamy tak, by pozostał mały otwór (torebka musi być umieszczona otworem do góry, gdyż na dnie będzie się zbierał sos). Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso z woreczka i kroimy w plastry, a powstały sos przelewamy do miseczki.
--KLUSKI ŚLĄSKIE
Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
--PODANIE:
Kluski podajemy z plastrami schabu, polewamy sosem i dodajemy surówkę.
Do tego przepisu zostały użyte kluski śląskie Jawo: