SCHABOWY W PANKO Z KOPYTKAMI I MARCHEWKĄ MISO
Nawet najbardziej tradycyjne dania polskiej kuchni mogą być podstawą do ciekawych eksperymentów. Chrupiąca panierka, świeży smak marchewkowej surówki z miso i sos tonkatsu świetnie pasują do zrumienionych kopytek od Jawo. Przekonajcie się, jak dobrze smakuje kotlet schabowy w panko - doskonałe połączenie kuchni azjatyckiej i polskiej.
Przygotowanie
KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Po wrzuceniu nie mieszamy kopytek i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie kopytka wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie podsmażamy kopytka, aż się lekko zrumienią na patelni.
KOTLET SCHABOWY W PANKO:
W międzyczasie przygotowujemy kotlety. Mięso solimy, następnie panierujemy kolejno w jajku i w panko, dwukrotnie powtarzając tę czynność. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy panierowane kotlety na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy na ręcznik papierowy.
MARCHEWKA Z MISO:
Marchewki obieramy, następnie kroimy w długie i cienkie wstążki. W osobnej miseczce mieszamy pastę miso z sosem sojowym i łyżką cukru. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma kroplami oleju i wlewamy na nią zawartość miseczki. Dodajemy marchewkę i mieszamy, chwilę podgrzewając, aż sos całkowicie oblepi marchewkę. Na koniec całość posypujemy czarnym sezamem i mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Kotlety kroimy w paski, polewamy sosem tonkatsu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem. Zrumienione kopytka również skrapiamy sosem i podajemy z marchewką.
Jeśli lubisz przepisy w stylu chińskim to polecam również mój wpis
Zapraszam również na mojego IG