STRASZNA PRZEKĄSKA – PIZZERINKI
Kluski na parze od Jawo już nie raz uratowały mi dzień! Świetnie nadają się do tradycyjnych sosów i dań orientalnych, można je jeść na słono i słodko… Mogłabym tak długo wymieniać. Tym razem wykorzystałam je jako bazę do pysznej i szybkiej przekąski halloweenowej. Wystarczy dobry sos pomidorowy, ser i oliwki, aby wyczarować straszne przekąski – gwiazdę niejednego październikowego wieczoru!
Przygotowanie
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty. Wykładamy na talerz i pozostawiamy do przestygnięcia. Kluski przekrawamy na pół.
DEKOROWANIE:
W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Sos pomidorowy wlewamy do miseczki. Ser żółty kroimy w paski. Część oliwek przekrawamy na pół, a część kroimy w cienkie paski (tak, aby móc stworzyć z nich nogi pająka). Następnie rozsmarowujemy na nich sos pomidorowy, układamy pajęczynę z sera żółtego oraz pająki z oliwek na wierzchu. Pizzerinki pieczemy w 180°C, aż brzegi będą lekko zrumienione, a ser smakowicie roztopiony.
SPOSÓB PODANIA:
Pizzerinki podajemy na ciepło w towarzystwie innych przekąsek na udekorowanym w klimacie halloween stole.