Składniki
SZASZŁYKI
SOS
Przygotowanie
--SZASZŁYKI:
Mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną cebulę, starty czosnek, zioła do mięsa, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, cynamon, kmin rzymski, czarny pieprz i bułkę tartą zmieszaną z mlekiem. Następnie wszystko dokładanie mieszamy. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie i wilgotnymi dłońmi formujemy wokół nich mięso. Na koniec smarujemy szaszłyki oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, smażymy z obu stron.
--CYTRYNOWO-MIĘTOWE KOPYTKA:
Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na małym ogniu posiekane listki mięty i otartą skórkę z cytryny. Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię z cytryną i miętą. Podsmażamy kilka minut na niedużym ogniu.
--SOS JOGURTOWY Z OGÓRKIEM
Do miseczki dajemy jogurt, startego na dużych oczkach ogórka, szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
--PODANIE:
Szaszłyki podajemy z kopytkami i sosem.