SZASZŁYKI Z MIELONEGO MIĘSA PODANE Z CYTRYNOWO-MIĘTOWYMI KOPYTKAMI

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-4

Składniki

  • SZASZŁYKI

  • SOS

Przygotowanie

    --SZASZŁYKI:

    Mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną cebulę, starty czosnek, zioła do mięsa, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, cynamon, kmin rzymski, czarny pieprz i bułkę tartą zmieszaną z mlekiem. Następnie wszystko dokładanie mieszamy. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie i wilgotnymi dłońmi formujemy wokół nich mięso. Na koniec smarujemy szaszłyki oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, smażymy z obu stron.

    --CYTRYNOWO-MIĘTOWE KOPYTKA:

    Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na małym ogniu posiekane listki mięty i otartą skórkę z cytryny. Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię z cytryną i miętą. Podsmażamy kilka minut na niedużym ogniu.

    --SOS JOGURTOWY Z OGÓRKIEM

    Do miseczki dajemy jogurt, startego na dużych oczkach ogórka, szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

    --PODANIE:

    Szaszłyki podajemy z kopytkami i sosem.