SZYBKA SAŁATKA Z GNOCCHI, JAJKIEM I TUŃCZYKIEM
Co przygotować na lunch do pracy, jeśli nie mamy możliwości skorzystać z mikrofalówki? Sprawdźcie przepis na szybką i zdrową sałatkę z gnocchi, jajkiem i tuńczykiem, która doskonale smakuje również w wersji na zimno. Przepyszny dressing z dodatkiem sosu worcestershire wzbogaci jej smak i sprawi, że na stałe zagości w Waszym lunchowym menu.
Przygotowanie
GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gnocchi wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
SOS:
Do miseczki dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: musztardę francuską, kapary, majonez, oliwę z oliwek, sos worcestershire, sok z cytryny i bardzo drobno posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
SAŁATKA:
Na talerze wykładamy szpinak, ugotowane gnocchi, jajka pokrojone w ćwiartki, kawałki tuńczyka, ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę oraz szalotkę pokrojoną w pióra. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem oraz papryką lub papryczką chili.