TRADYCYJNA WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ, JABŁKAMI I ŻURAWINĄ PODANA NA KLUSKACH NA PARZE
Wątróbka – trudny temat. To danie ma tyle samo fanów, co zagorzałych przeciwników. Ci drudzy niech żałują albo dadzą jej jeszcze ostatnią szansę! Jestem przekonana, że wątróbka w tym wydaniu odczaruje niejedno podniebienie. Kluski na parze podawane jak kanapki, z wątróbką podsmażaną z jabłkami i cebulką zasmakują nawet dzieciakom (mam na to dwa żywe dowody ). I jak tam? Zgłodnieliście?
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE WĄTRÓBKI:
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy, zalewamy mlekiem i pozostawimy do namoczenia na około 25 minut.
CEBULA:
W tym czasie kroimy cebulę w pióra. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła klarowanego. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją na niedużym ogniu z dodatkiem soli. Gdy cebula się zeszkli, przekładamy ją do miseczki i odstawiamy na bok.
JABŁKA:
Jabłka kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 części. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, roztapiamy 1 łyżkę masła klarowanego. Podsmażamy na niej jabłka z obu stron aż się zarumienią, a następnie przekładamy je do miseczki.
SMAŻENIE WĄTRÓBKI:
Wątróbkę odcedzamy z mleka, przepłukujemy na sitku wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła klarowanego. Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące i smażymy z obu stron około 6 minut, a następnie dodajemy do niej wcześniej usmażoną cebulę. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem.
PRZYGOTOWANIE KLUSEK NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku układamy zamrożone kluski i podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Ostrożnie zdejmujemy kluski z sitka i odstawiamy do przestygnięcia.
PODANIE:
Kluski przekrawamy na pół. Na połówki klusek nakładamy wątróbkę z cebulką, podsmażone jabłka oraz po jednej łyżce konfitury z żurawiny. Podajemy na ciepło.
Do tego przepisu zostały użyte kluski na parze Jawo: