Przepis

TRADYCYJNA WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ, JABŁKAMI I ŻURAWINĄ PODANA NA KLUSKACH NA PARZE

0 1737

Wątróbka – trudny temat. To danie ma tyle samo fanów, co zagorzałych przeciwników. Ci drudzy niech żałują albo dadzą jej jeszcze ostatnią szansę! Jestem przekonana, że wątróbka w tym wydaniu odczaruje niejedno podniebienie. Kluski na parze podawane jak kanapki, z wątróbką podsmażaną z jabłkami i cebulką zasmakują nawet dzieciakom (mam na to dwa żywe dowody ). I jak tam? Zgłodnieliście?

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE WĄTRÓBKI:

    Wątróbkę dokładnie oczyszczamy, zalewamy mlekiem i pozostawimy do namoczenia na około 25 minut.

  2. CEBULA:

    W tym czasie kroimy cebulę w pióra. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła klarowanego. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją na niedużym ogniu z dodatkiem soli. Gdy cebula się zeszkli, przekładamy ją do miseczki i odstawiamy na bok.

  3. JABŁKA:

    Jabłka kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 części. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, roztapiamy 1 łyżkę masła klarowanego. Podsmażamy na niej jabłka z obu stron aż się zarumienią, a następnie przekładamy je do miseczki.

  4. SMAŻENIE WĄTRÓBKI:

    Wątróbkę odcedzamy z mleka, przepłukujemy na sitku wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła klarowanego. Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące i smażymy z obu stron około 6 minut, a następnie dodajemy do niej wcześniej usmażoną cebulę. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem.

  5. PRZYGOTOWANIE KLUSEK NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku układamy zamrożone kluski i podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Ostrożnie zdejmujemy kluski z sitka i odstawiamy do przestygnięcia.

  6. PODANIE:

    Kluski przekrawamy na pół. Na połówki klusek nakładamy wątróbkę z cebulką, podsmażone jabłka oraz po jednej łyżce konfitury z żurawiny. Podajemy na ciepło.

  7. Do tego przepisu zostały użyte kluski na parze Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.