TYMIANKOWE KOPYTKA Z ŻEBERKAMI
Co powiecie na przyrumienione na złoto kopytka aromatyzowane świeżym tymiankiem podane z żeberkami w ciemnej glazurze z piwa? Tylko pomyślcie - miękkie mięso odchodzące od kości i delikatne ziemniaczane kopytka, wszystko razem podane z sosem pieczeniowym. Taaaak!! To jest pyszne! Nie ma na co czekać, raz-dwa zabierajcie się za przygotowywanie marynaty.
Przygotowanie
MARYNOWANIE ŻEBEREK:
W małej misce mieszamy składniki marynaty: olej rzepakowy, musztardę francuską, sos sojowy, miód, oregano, czosnek granulowany, zioła do żeberek i ciemne piwo. Oczyszczone żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy marynatą. Na mięsie układamy pokrojone w grube plastry ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Tak przygotowane mięso nakrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce.
PIECZENIE ŻEBEREK:
Zamarynowane żeberka posypujemy dodatkowo ziołami do żeberek, a na dno naczynia żaroodpornego dolewamy ciemne piwo. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni (góra-dół). Żeberka pieczemy około 1 ½ godziny. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego, polać mięso sosem z dna garnka i piec jeszcze kilka minut.
KOPYTKA:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Następnie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim listki tymianku. Dodajemy ugotowane kopytka i podsmażamy, aż będą miały złotą skórkę.
PODANIE:
Tymiankowe kopytka podajemy z żeberkami, możemy je również polać sosem, który powstał w trakcie pieczenia mięsa. Jako dodatek możemy podać kolby kukurydzy z odrobiną masła i soli.