USZKA Z GRZYBAMI W ZUPIE RYBNEJ
Przygotowanie
ZUPA
W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i por, solimy i podsmażamy. Gdy cebula i por będą już zeszklone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Dolewamy białe wino i gotujemy około 5 min, aż wino się zredukuje o połowę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i seler oraz liście laurowe i ziele angielskie, następnie podsmażamy koło 5 min. Dorzucamy kostkę rosołową warzywną i dolewamy wrzątek. Mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu około 10 min. Dodajemy pokrojony seler naciowy i gotujemy kolejne 8 min.
RYBY
Filety ryby oczyszczamy, wyciągamy ości, oddzielamy od skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i zalewamy mlekiem, a następnie każdy kawałek obtaczamy w mące i podsmażamy krótko z obu stron. Przekładamy podsmażoną rybę do zupy, dodajemy czarny pieprz oraz sok z cytryny i gotujemy kolejne 5 min na niedużym ogniu. Ściągamy z ognia.
USZKA
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy uszka z grzybami Jawo i gotujemy na niedużym ogniu 12 min. Wyławiamy łyżka cedzakową. Nalewamy na talerze zupę rybną, dodajemy uszka z grzybami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.