USZKA Z GRZYBAMI ZAPIEKANE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

    --USZKA Z GRZYBAMI:

    Uszka z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyjmujemy uszka łyżką cedzakową.

    --ZAPIEKANKA:

    Uszka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i ponacinane kiełbasy. Do kubka wlewamy: oliwę, miód, wino i sos sojowy. Dodajemy musztardę, majeranek, oregano, czosnek, cząber oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie polewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni 40 minut, w połowie pieczenia nakrywamy luźno folią aluminiową.

    --PODANIE:

    Danie możemy udekorować świeżymi gałązkami rozmarynu.