USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAWO PODANE Z BARSZCZEM
Przygotowanie
GRZYBY:
Do niedużego garnka dajemy opłukane grzyby, zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Po tym czasie gotujemy grzyby na małym ogniu kolejne 30 minut.
BARSZCZ:
Buraki, pietruszkę, seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz, goździki i wodę. Dodajemy grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Barszcz gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania (jeśli chcemy czystą zupę bez warzyw, należy barszcz przecedzić). Do zupy dodajemy ocet, czarny pieprz świeżo mielony i majeranek. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze octem i pieprzem.
USZKA:
Uszka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka z kapustą i grzybami. Delikatnie mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyjmujemy uszka łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Uszka podajemy z gorącym barszczem.