USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAWO PODANE Z BARSZCZEM

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

    --GRZYBY:

    Do niedużego garnka dajemy opłukane grzyby, zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Po tym czasie gotujemy grzyby na małym ogniu kolejne 30 minut.

    --BARSZCZ:

    Buraki, pietruszkę, seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz, goździki i wodę. Dodajemy grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Barszcz gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania (jeśli chcemy czystą zupę bez warzyw, należy barszcz przecedzić). Do zupy dodajemy ocet, czarny pieprz świeżo mielony i majeranek. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze octem i pieprzem.

    --USZKA:

    Uszka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka z kapustą i grzybami. Delikatnie mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyjmujemy uszka łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Uszka podajemy z gorącym barszczem.