Przepis

USZKA Z MIĘSEM ZAPIEKANE POD ŚMIETANOWYM SOSEM Z CUKINIĄ

2 17394

Uszka z mięsem zapieczone w jednym naczyniu żaroodpornym z cukinią, pod warstwą sosu śmietanowego i ciągnącego się sera mozzarella. Proste do przygotowania danie obiadowe dla całej rodziny. Zapiekankę możecie przygotować też w małych kokilkach.

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. USZKA Z MIĘSEM JAWO:

    Uszka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  2. CUKINIA:

    Cukinię myjemy, przekrawamy na pół a następnie kroimy na niezbyt grube kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę cukinii, a na niej wcześniej ugotowane uszka z mięsem.

  3. SOS:

    Całość polewamy śmietanką 30% (nie może być jej zbyt dużo, powinna być tylko na dnie naczynia), posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą i przyprawiamy świeżo startą gałką, solą oraz pieprzem.

  4. ZAPIEKANIE:

    Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni na około 25 minut. Podczas pieczenia śmietana powinna wrzeć, a ser rozpuścić się i zarumienić.

  5. SPOSÓB PODANIA:

    Zapieczone uszka podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.