USZKA Z PIECZARKAMI PODANE Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ
Lubicie brukselkę? Bo my nie bardzo 😉… aż do tego przepisu! Podpieczona i połączona z intensywnymi smakami czosnku, musztardy i cytrusów traci niepożądany „kapuściany” aromat. Za to przeistacza się w naprawdę bardzo, bardzo smaczną przekąskę. Dodajcie do niej uszka oraz pieczone pieczarki i pyszna kolacja gotowa!
Przygotowanie
USZKA Z PIECZARKAMI:
Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.
WARZYWA:
Brukselki obieramy z wierzchnich liści i kroimy na pół. Pieczarki obieramy lub dokładnie oczyszczamy oraz kroimy na 4 części. Wszystkie warzywa dajemy do dużej miski, polewamy oliwą i dodajemy przyprawy: oregano, paprykę, czosnek, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni (góra-dół) 25 minut, w połowie czasu należy warzywa przemieszać.
SOS:
Do słoiczka dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: musztardy, miód, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Słoik zakręcamy i dokładnie wstrząsamy, aż składniki się połączą.
PODANIE:
Uszka podajemy z upieczonymi warzywami, skrapiamy sosem i posypujemy posiekaną natką oraz pestkami granatu.