Składniki
Przygotowanie
--USZKA Z PIECZARKAMI:
Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--WARZYWA:
Brukselki obieramy z wierzchnich liści i kroimy na pół. Pieczarki obieramy lub dokładnie oczyszczamy oraz kroimy na 4 części. Wszystkie warzywa dajemy do dużej miski, polewamy oliwą i dodajemy przyprawy: oregano, paprykę, czosnek, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni (góra-dół) 25 minut, w połowie czasu należy warzywa przemieszać.
--SOS:
Do słoiczka dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: musztardy, miód, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Słoik zakręcamy i dokładnie wstrząsamy, aż składniki się połączą.
--PODANIE:
Uszka podajemy z upieczonymi warzywami, skrapiamy sosem i posypujemy posiekaną natką oraz pestkami granatu.