USZKA Z PIECZARKAMI PODANE Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    --USZKA Z PIECZARKAMI:

    Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --WARZYWA:

    Brukselki obieramy z wierzchnich liści i kroimy na pół. Pieczarki obieramy lub dokładnie oczyszczamy oraz kroimy na 4 części. Wszystkie warzywa dajemy do dużej miski, polewamy oliwą i dodajemy przyprawy: oregano, paprykę, czosnek, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni (góra-dół) 25 minut, w połowie czasu należy warzywa przemieszać.

    --SOS:

    Do słoiczka dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: musztardy, miód, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Słoik zakręcamy i dokładnie wstrząsamy, aż składniki się połączą.

    --PODANIE:

    Uszka podajemy z upieczonymi warzywami, skrapiamy sosem i posypujemy posiekaną natką oraz pestkami granatu.