USZKA Z PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z BURAKIEM, FIGAMI I GORGONZOLĄ
Teraz, gdy trwa sezon na figi, jeszcze trudniej jest nam się oprzeć tym ciemnofioletowym owocom. Smakują wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono. To też bardzo dobre źródło wapnia, bo 100 gramów fig dostarcza go tyle, ile jedna szklanka mleka! A już rewelacyjnie smakują lekko zapieczone, tak jak w tej zapiekance z uszkami w roli głównej.
Opis
Przygotowanie
USZKA Z PIECZARKAMI:
Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Gotujemy na wolnym ogniu 12 minut. Uszka wyjmujemy łyżką cedzakową.
ZAPIEKANKA:
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą. Następnie układamy w naczyniu plastry cienko pokrojonego buraka, ścieramy na niego połowę skórki z pomarańczy i skrapiamy sokiem. Posypujemy solą, pieprzem i połową posiekanych listków rozmarynu. Na burakach układamy uszka z pieczarkami oraz figi. Ponownie posypujemy listkami rozmarynu i skórką z pomarańczy. Układamy kawałki gorgonzoli i całość posypujemy grubo siekanymi pistacjami. Danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) około 15 minut.
PODANIE:
Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.