Składniki
Przygotowanie
--USZKA Z PIECZARKAMI:
Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Gotujemy na wolnym ogniu 12 minut. Uszka wyjmujemy łyżką cedzakową.
--ZAPIEKANKA:
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą. Następnie układamy w naczyniu plastry cienko pokrojonego buraka, ścieramy na niego połowę skórki z pomarańczy i skrapiamy sokiem. Posypujemy solą, pieprzem i połową posiekanych listków rozmarynu. Na burakach układamy uszka z pieczarkami oraz figi. Ponownie posypujemy listkami rozmarynu i skórką z pomarańczy. Układamy kawałki gorgonzoli i całość posypujemy grubo siekanymi pistacjami. Danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) około 15 minut.
--PODANIE:
Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.