Przepis

WIELKANOCNY QUICHE NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM, JAJKAMI I BIAŁĄ KIEŁBASĄ

1 5944

Tradycyjny quiche to wytrawny placek z kruchego ciasta zapiekany z nadzieniem warzywnym i delikatną masą jajeczną. Dziś ode mnie wielkanocna interpretacja tego francuskiego klasyka. W wersji ze spodem z naleśników ze szpinakiem, brokułem, jajkami i białą kiełbasą poleca się na świąteczne śniadanie!

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4-6

Składniki

  • MASA JAJECZNA:

Przygotowanie

  1. BROKUŁ:

    Dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente (około 6 minut).4 jajka gotujemy na twardo.

  2. NALEŚNIKI:

    Rozmrożone naleśniki rozkładamy i układamy w wysmarowanej masłem formie na tartę.

  3. FARSZ:

    Na naleśnikach układamy wszystkie składniki tarty: pokrojone w grube plastry jajka na twardo, plastry białej kiełbasy, brokuł, pokrojoną w pióra czerwoną cebulę oraz szczypiorek.

  4. MASA JAJECZNA:

    Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, dodajemy straty ser grana padano, mąkę pszenną, sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Masę jajeczną wylewamy na naleśniki z farszem.

  5. QUICHE:

    Brzegi naleśników zawijamy do środka. Quiche pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 45 minut. Upieczony quiche zostawiamy do przestygnięcia na około 10 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.