Przepis

WIOSENNA SAŁATKA Z PIEROGAMI ZE SZPINAKIEM

2 1184

Wiosenna sałatka z surowymi szparagami, rzodkiewką, ogórkiem i pierogami ze szpinakiem. Idealna przekąska, jeśli dopadnie Was ochota na zjedzenie czegoś lekkiego! Jeśli akurat traficie na sezon na czosnek niedźwiedzi, całe danie możecie posypać kwiatami tej rośliny.

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

  1. PIEROGI ZE SZPINAKIEM:

    Pierogi ze szpinakiem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową. Możemy polać małą ilością oliwy z oliwek.

  2. SAŁATKA:

    W międzyczasie, gdy gotują się pierogi przygotowujemy warzywa do sałatki. Myjemy wszystkie i obieramy ogórka. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, szparagi za pomocą obieraczki kroimy w bardzo cienkie paseczki. Rzodkiewkę i szparagi wrzucamy na kilka minut do miski z lodowatą wodą (dzięki temu warzywa zachowają swój kolor i będą bardzo chrupkie).

  3. PODANIE:

    Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy połówki pierogów ze szpinakiem, plasterki ogórka, tasiemki szparagowe i plasterki rzodkiewki. Całe danie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą himalajską oraz posiekanym szczypiorkiem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.