WIOSENNA SAŁATKA Z PIEROGAMI ZE SZPINAKIEM

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

    --PIEROGI ZE SZPINAKIEM:

    Pierogi ze szpinakiem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową. Możemy polać małą ilością oliwy z oliwek.

    --SAŁATKA:

    W międzyczasie, gdy gotują się pierogi przygotowujemy warzywa do sałatki. Myjemy wszystkie i obieramy ogórka. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, szparagi za pomocą obieraczki kroimy w bardzo cienkie paseczki. Rzodkiewkę i szparagi wrzucamy na kilka minut do miski z lodowatą wodą (dzięki temu warzywa zachowają swój kolor i będą bardzo chrupkie).

    --PODANIE:

    Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy połówki pierogów ze szpinakiem, plasterki ogórka, tasiemki szparagowe i plasterki rzodkiewki. Całe danie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą himalajską oraz posiekanym szczypiorkiem.